Dolardaki dalgalanmalar, organize sanayi bölgesindeki enerji kesintileri ve dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmalar yaşanan bu gelişmelerin tamamı iş dünyasının saniye saniye gözünü kırpmadan takip ettiği gelişmeler.
SAKA: ENERJİDEKİ ZAMLAR SANAYİCİLERİ ÇOK ETKİLEDİ
Tekstil alanında Elazığ’a yeni bir kapı aralayan Saka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Saka, “Dünya şu anda bir Pandemi krizi yaşıyor. Dünyada imalatlarla alakalı çok ciddi sıkıntılar var. O sıkıntılarla birlikte zaten hükümette sürekli ihracat ihracat deyip duruyor. Bizim bununla alakalı alt yapımız ihracat konusunda sağlam ama şu anda dünyada global bir kriz var. Tabi sanayici de kendini korumaya alıyor. Gelen zamlarla birlikte benim kanaatim asgari ücretlerdeki zamlar çok etkilemedi ama enerjideki zamlar sanayicileri çok etkiledi. Bir arkadaşımız bana diyor ‘3 milyon gaz parası gelmiş, 1 milyon elektrik parası gelmiş. 4 milyon kasamda para yok ki ben bunu ödeyeyim.’ Böyle karşılıklı bir konuşma da yaşandı” ifadelerini kullandı.
SAKA: DURAKLAMA AŞAMASINA GİDİLDİDolardaki dalgalanma ile birlikte her sektörde ham maddede artışlar yaşandığını ifade eden Saka, “Ham madde artışları tüm dünyada olan bir şey. Bu bize yansımadı diyemeyiz. Hepimize yansıdı o. Yüzde 100’lük zamlar olsun, bazı ürün zamlarında yüzde 50, yüzde 70 bazı ürün zamlarında yüzde 200, yüzde 250 bunları doğru şekilde planlamayla birlikte iyi bir şekilde analiz etmek, bunu iyi bir şekilde analiz ederken de pazarlara göre iyi bir kontrol yapmak, bunu arttırıyorsunuz ama piyasalarda alım gücü azaldığından dolayı müşteriler geri çekilmeyi düşündü. Araştırmayı düşündü, bakmayı düşündü… ben çalışayım, ben çalışmamayayım böyle bir duraklama aşamasına gidildi” şeklinde konuştu.
İran’dan gelen doğalgazda yaşanan sıkıntılar nedeniyle organize sanayi bölgelerinde elektrikte yüzde 70 kesinti, doğalgazda yüzde 60 kotası uygulanmaya başlandı.
SAKA: DOĞALGAZ KISINTISINI FIRSATA ÇEVİRDİK Yaşanan kesintileri değerlendiren Başkan Saka, “Yüzde 40 doğalgaz kısıntısına gidildi. Haftanın 3 günü elektrik verilerek çalıştırıldı. Bazı tesisler kısıntıda fabrikayı çalıştıramıyorsun. Yüzde 40 kısıntıya gittiğin zaman o fabrika rantabl olmuyor, onu daha rahat kapatma kararı alıyorsunuz gibi. Ama bu kısıntıyla alakalı da mesela bir kendi firmamız adına konuşursak bir revizeye gittik. Böyle bir kısıntı var. İşletmenin bazı yerlerinde bakım yapılması gerekiyor. Sonra da duramayacağımız için bunu fırsata çevirdik” dedi.